Universiti Teknologi Malaysia (UTM) muncul sebagai pemenang utama di Kejohanan Sukan MAKSAK Johor 2019 yang diadakan di Stadium Tan Sri Azman Hashim, UTM pada 20 Oktober 2019 dengan pingat keseluruhan 10 emas, 9 perak dan 3 gangsa.  Acara satu hari itu menyaksikan penyertaan atlet dari 27 agensi kerajaan yang berlainan di seluruh Johor termasuk Jabatan Imigresen Negeri Johor, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia, Jabatan Kesihatan Johor, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Majlis Bandaraya Johor Bahru dan Jabatan Pengairan dan Saliran Johor.  

 

Sejumlah 15 kakitangan mewakili UTM dalam kategori Kanan dan Veteran yang mana 9 kakitangan bertanding dalam kategori Lelaki manakala 6 kakitangan dalam kategori Wanita. Empat kakitangan UTM berjaya menjadi pemenang pingat emas dua kali dalam acara masing-masing iaitu Muhammad Zaim bin Hashim dari Sekolah Kejuruteraan Elektrik, Fakulti Kejuruteraan (800m dan 1500m; Kategori Senior Lelaki), Aznorzam binti Salleh, kakitangan dari pejabat Hal Ehwal Pelajar ( 800m dan 1500m; Kategori Veteran Wanita), Dr. Wan Mohd. Zakri bin Wan Abdullah, dari Fakulti Bina Alam dan Ukur (Lompat Tinggi dan Lompat Jauh; Kategori Senior Veteran Lelaki) dan Rohayah binti Dahar dari CICT (Javelin dan Discus Throw; Kategori Senior Veteran Wanita).

 

Sementara itu, dua pingat emas yang lain dimenangi oleh Nurhafizah binti Zaini yang bertanding dalam acara 200m di bawah kategori Wanita Wanita dan Dr Zuriahati binti Mohd Yunos dari Sekolah Pengajian, Fakulti Kejuruteraan yang memukul garisan penamat pertama di 5000m Wanita Veteran kategori. Pengurus pasukan atletik UTM, Pn. Habsah binti Jambari dari Pusat Rangkaian Komuniti dan Perindustrian tidak dapat merasakan kegembiraannya terhadap pencapaian atlet kakitangan UTM dalam edisi tahun ini Kejohanan Sukan MAKSAK Johor. Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada jurulatih Athletic UTM, Mohd. Yusoff bin Mat Yaman dari Pusat Kecemerlangan Sukan Universiti, atas dedikasinya dalam menyediakan atlet yang membawa kepada acara ini. Kejohanan Sukan MAKSAK Johor 2019 turut meningkat sebagai acara pemilihan rasmi untuk mengenal pasti atlet untuk mewakili Johor di Kejohanan Sukan MAKSAK Kebangsaan 2019 yang dijadual diadakan pada pertengahan November di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

 

CICT telah diwakili oleh Puan Rohayah bin Dahar telah memenangi pinggat emas dalam acara lempar cakera dan merejam lembing mana Encik Mohd Safudin bin Nordin telah merangkul pinggat gangsa dalam acara larian 1500 meter dalam kategori Super Veteran Senior.

 

Tahniah kepada kepada kedua-dua atlit CICT.  Semoga terus berjaya dengan cemerlang dimasa-masa akan datang.