Majiis Bersama Naib Canselor & Majlis Tautan Ukhuwah Aidilfitri 2019 telah diadakan 20 Jun 2019 (Khamis )   Majlis Bersama Naib Canselor bermula jam 9.00 pagi di Dewan Alumni, UTM JB dan Majlis Tautan Ukhuwah Aidilfitri 2019 bertempat di Dataran UTM.
 
Majlis Sambutan Peringkat Universiti ini akan memfokuskan kepada elemen utama iaitu:-

1.    
Melarang penggunaan Plastik-Pakai-Buang pada majlis rasmi universiti bermula dengan Majlis Tautan Ukhwah sehingga disebarluaskan ke seluruh UTM selepas itu.

2.    
Semua stafCICT diiwajibkan membawa bekas makanan dan bekas minuman serta beg fabrik (woven bag) yang dibawa sendiri selain sudu/garpu yang bukan berasaskan plastik.

3.    
Galakan setiap PTJ/Unit yang mengendalikan penyediaan makanan di setiap Lot Khemah menggunakan kaedah buffet tray dan mengelakkan/melarang penggunaan sebarang beg plastik, penyedut minuman (straw), bekas minuman plastik serta sudu/garpu berasaskan plastik.

4.    
Menggunakan hanya bekas makanan/plastik terbiodegradasi dan berasaskan tumbuh-tumbuhan seperti kanji dan selulosa.

5.    
Menggalakkan staf utk makan dan berukhwah sesama sendiri di lokasi berbanding terus membawa pulang makanan. Lokasi khas khemah akan disediakan bagi memudahkan staf.

6.    
Memberikan kesedaran mengenai pembaziran makanan dan pelupusan sisa makanan yang sesuai semasa program. Lokasi tong sampah yang bersesuaian akan disediakan.
Pihak Universiti menerusi jalinan kerjasama Pusat Islam UTM dan beberapa PTJ/Unit yang mengendalikan majlis ini berharap program ini akan membantu meningkatkan reputasi serta imej kelestarian ke arah mencapai Matlamat Pembangunan Lestari (SDGs).
 
Pada tahun ini semua staf UTMJB meraikan Majlis Hari Raya tanpa plastik dan diminta membawa bekas makanan & minuman yang secukupnya untuk tujuan di makan di Dataran UTM dan bukan untuk tujuan dibungkus dibawa balik ke pejabat demi mengamalkan gaya hidup lestari..

Gerai CICT bernombor 7 telah menyumbangkan menu Nasi Jagung dan Ayam Masak Merah.
 
Majlis meriah tersebut berakhir pada jam 10.00 pagi.